Szerző: 

Lassan az adventi időszak végére érünk. Egyre közelebb kerülünk a karácsonyhoz. Mindannyian várjuk már az ünnepeket. Az adventi koszorúinkon kigyúl az összes fény. Jelzi számunkra az Úr eljövetelét. Ilyenkor otthonainkba a legszebb és legmeghittebb ünnepi hangulatot igyekszünk odavarázsolni. Sokan, sokféleképpen írnak ilyenkor az ünnepről, mert karácsony kapcsán eszükbe jut az ima, a templom, a vallási élet.

Szerző: 

Csak ámulok és bámulok az egyre fodrozódó Ákos-ügyön. Bár mostanában nem ritkán vagyok ennyire ledöbbenve a körülöttem zajló eseményektől. Mintha valóban megtébolyult volna a világ, és képtelen a valóságot annak teljes egészében látni. Arról inkább nem is fejtem ki a véleményemet, hogy az egy évalatti 1,5 milliós népvándorlás – hogy is mondjam – nem egészséges, de hogy egy nőt se lehessen nőnek nevezni, az már komolyan aggodalomra ad okot.

Szerző: 

Kedves Jézuska...ehm... Urunk!

Rég volt már, hogy karácsonyhoz levelet írtam Neked és még talán sosem tettem ezt számítógépen. Hát igen, változik a világunk és vele változunk mi is. Ez a levél is eltér a tőlem megszokottaktól. Ezennel nem kérek ajándékot, inkább csak kiontom Neked lelkem... Neked, aki amúgy is ismered annak legmélyebb titkait.

Szerző: 

Nagy Dávid, jogász, érsekújvári önkormányzati képviselő.Fiatal kora ellenére számos közéleti aktivistásban jeleskedik. Hatalmas focirajongó, meghatározó tagja a Via Nova ifjúsági csoportnak, elkötelezett civil aktivista legyen szó kétnyelvűsítési küzdelemről, közterület-takarításról vagy éppen iskolák segítéséről. A Via Nova jelöltjeként ő is indul az MKP Közösségi Összefogás listáján, melyen a 20. helyen szerepel. Vele beszélgettünk.

Szerző: 

Was?! – talán így reagálhatott Merkel asszony a kölni eset kapcsán. Hát igen, a fene nagy willkommenspolitik-nak megvannak a bukkanói. A legutóbbi sajtóértesülések szerint úgy fest a helyzet, hogy bevándorlók több száz (!) nőt bántalmaztak a szilveszteri ünnepségek alatt Kölnben. Eddig közel 200 feljelentés érkezett, és az ellopott mobilokat megtalálták a menekültszállásokon.

Szerző: 

A szlovák történelemgyártás nem egy új keletű dolog. Igazi történelem híján előszeretettel fabrikálnak szlovák történészek híres tetteket. A személyiséghiányt pedig copy+paste alapon meg lehet oldani másokkal is, így már csak össze kell ollózni valamit. Svätopluk, Rastislav, Cirill, Metód és a többiek. Svätopluknak még szobrot is emeltek a pozsonyi várban, ahol valószínűleg az életben nem járt! De ha a helyzet úgy hozza nem probléma Svätý Štefant, IV. Vojtechot vagy Ľudovít Veľkýt is szlovák királyként emlegetni.

Szerző: 

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” Kodály Zoltán e bölcsessége lett a mottója a nagykaposi hétvégi iskolának. A program, amelyet a nyelvhatáron élő gyermekek számára hirdettünk meg 2014-ben, idén is zajlik a Magyar Közösségi Házban. A rendezvényre régiónk azon településeiről várunk gyermekeket havonta egyszer, ahol nincs sem magyar iskola, sem óvoda, és a közelben sem biztosítottak a magyar nyelvű oktatás feltételei.

Szerző: 

Ugye abban egyetértünk, hogy a szlovák társadalom mást ért az autonómia fogalma alatt, mint mi? Éppen ezért a napnál is világosabb, hogy olyan fogalommal kell önigazgatásunkat igazolni, amelyet ők sem értelmeznek félre, s mi sem. Ez az alapja a sikeres tárgyalásoknak, és téma bevitelének a közbeszédbe, ez pedig magyarul területi önkormányzatiság!

Szerző: 

“Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok.” – jutottak eszembe a minap Winston Churchill szavai. Március 5. itt van az ablakok alatt, közelednek a választások. A politika még inkább mindennapjaink részévé válik. Kampány van az utcákon, kultúrházakban, tv-ben, interneten, mindenhol.

Szerző: 

A Magyar Ifjúsági Értekezlet is 382 tagszervetével együtt támogatja a Via Nova fiataljait a szlovákiai parlamenti választások során.

"Mi is Erdélyben a fiatalok közéleti szerepvállalásának erőteljesebb támogatásáért dolgozunk, hogy lehetőségeket teremtsünk az ijfúság számára ezen a téren. Jó látni, hogy a szlovákiai magyar fialok is aktívan részt vesznek a közéletben és szeretnének felelősséget vállalni a közügyek iránt." - Antal Lóránt, elnök.

Szerző: 

A parlamenti választás eredményei sokak számára nagy csalódást okoztak.

A gyakran ragozott patthelyzet teljesen új szituációt teremtett, és tán az is kijelenthető, hogy mérföldkőnek lehet majd tekinteni az önálló Szlovákia politikájában. 2016-ra ugyanis az ún. standard pártok gyakorlatilag háttérbe szorultak, s előretörtek a különböző nem hagyományos képződmények, amelyeket a klasszikus értelemben tán pártnak sem lehet titulálni.

Szerző: 

Útmutató: hogyan ne kérdezzünk a MOST-HÍD lakossági fórumán:
Helyszín és időpont: Csehi, 2015. november 20.
Főszerepben: A nép, Simon Zsolt, Solymos László, Bastrnák Tibor, Tomáš Galbavý, Pócsik József