Szerző: 

Furcsa „ajándék” karácsonyra, amire senki sem számított…

Lassan az adventi időszak végére érünk. Egyre közelebb kerülünk a karácsonyhoz. Mindannyian várjuk már az ünnepeket. Az adventi koszorúinkon kigyúl az összes fény. Jelzi számunkra az Úr eljövetelét. Ilyenkor otthonainkba a legszebb és legmeghittebb ünnepi hangulatot igyekszünk odavarázsolni. Sokan, sokféleképpen írnak ilyenkor az ünnepről, mert karácsony kapcsán eszükbe jut az ima, a templom, a vallási élet.
Ismét felröppent egy hír a komáromi bencések kapcsán. Idén is „furcsa ajándékot” kaptak karácsonyra. Sokkal furcsábbat, mint tavaly. Egy éve látott napvilágot a hír, hogy a komáromi bencés rendet a nagyszombati érsekség megszünteti, azaz megfosztja jogalanyiságától.

Korábbi cikk itt: http://www.felvidek.ma/felvidek/hitelet/50983-orosch-janos-nagyszombati-...
Ezen kívül a nagyszombati érsekség, a Pannonhalmához tartozó komáromi bencések ingatlanjaira is igényt tartott. A történet azzal ért véget, hogy Pannonhalma a Vatikánhoz fordult, majd ezt követően „… a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja döntött a Magyar Bencés Kongregáció és a szlovákiai nagyszombati érsekség jogvitájában, mellyel semmisnek nyilvánította a főegyházmegye dekrétumát, ezáltal megmarad a komáromi rendház jogalanyisága…” – írta a Magyar Kurír katolikus hírportál februárban. Az ügyet a Vatikán vizsgálta egészen mostanáig, amikor is megszületett a végleges döntés. A rendház megszűnik és ingatlanjaival a nagyszombati érsekség rendelkezik.

Döbbenetes „ajándék” a karácsonyfa alá. Minden bizonnyal sem Pannonhalmán, sem pedig Komáromban nem örülnek ennek a „furcsa” döntésnek és keserű szájízzel fogadják a „vatikáni ajándékot”. Mi, keresztény hívek pedig csodálkozva állunk a történtek előtt. Tényleg ennyire képes a diplomácia? Bonyolult egyházpolitikai csatározás áldozatai lettünk? Mert minden bizonnyal a komáromi és az egyházmegye magyar ajkú hívei isszák meg leginkább a döntés levét. A komáromi hívek azonban nem erre szomjasak és nem szeretnének ilyen ajándékot a fájuk alá. A magyar bencések magyar kisegítő misézéssel és egyéb más lelkipásztori tevékenységekkel járultak a magyar hívek lelki gondozásához. Ugyanis rohanó világunkban a híveket inkább gondozni kell, mint csatározások és különféle megosztások veszélyeinek kitenni. A lelki gondozásra szomjasak a hívek. Az egyházpolitika jócskán beleszólt a hívek mindennapjaiba. A szlovák diplomácia és a vatikáni jó kapcsolatok segíthették elő a döntéshozatal eredményét? Egy biztos: Mi, akik a keresztény és morális értékeket előbbre tartjuk minden anyagi és földi javaknál, nem tartjuk szerencsésnek a magyar és szlovák kapcsolatok egyházi területen történő leromlását. A bencés szerzetesrend történelmi folytonossága felbecsülhetetlen értékekkel járult hozzá nemcsak a Kárpát-medence, de egész Európa szellemiségéhez.

A szlovák diplomácia pedig hasonló ajándékokat, saját fája alá csomagoljon inkább. Ha mindenképpen ajándékozni szeretett volna Komáromban karácsonykor és persze szerte a Felvidéken, akkor inkább magyar ajkú püspökök, segédpüspökök kinevezését lobbizhatná és segíthetné elő a Vatikánban. A közelgő parlamenti választások kapcsán pedig érdemes megjegyezni, hogy sem a szlovák diplomácia, sem pedig a „vegyes érzelmek” nem fognak közbenjárni értünk Vatikánban. Én legalábbis nem szeretnék jövőre is hasonló „ajándékozásokról” olvasni karácsony tájékán.

Ilko Zoltán,
a Via Nova alelnöke,
az MKP parlamenti képviselőjelöltje