Szerző: 

Év végi gondolatok - Beszélgetés Nagy Dáviddal

Nagy Dávid, jogász, érsekújvári önkormányzati képviselő.Fiatal kora ellenére számos közéleti aktivistásban jeleskedik. Hatalmas focirajongó, meghatározó tagja a Via Nova ifjúsági csoportnak, elkötelezett civil aktivista legyen szó kétnyelvűsítési küzdelemről, közterület-takarításról vagy éppen iskolák segítéséről. A Via Nova jelöltjeként ő is indul az MKP Közösségi Összefogás listáján, melyen a 20. helyen szerepel. Vele beszélgettünk.

- Hogyan értékeli az elmúlt esztendőt?
Nagyon változatos, eseményekben gazdag év van mögöttünk. Az európai események rámutattak arra, hogy a nyugati jóléti társadalom értékeiben mennyire szegényes. Kezdődött ez a görög válsággal, majd az eurozóna megingásával. Folytatódott a bevándorlás okozta káosszal. Újból bebizonyosodhattunk róla, hogy minden csoda három napig tart, ugyanis ki beszél ma a görögökről vagy az eurozónáról? Tehát az idei évet két részre lehet osztani, ahol a vízválasztó a migránsválság. Szülőföldünkön a helyzetünk sajnos nem javult. Köszönhető ez a magyar érdekképviselet hiányának a legfelsőbb szinteken. Csúfolják neveinket, diszkriminálnak, megvonják nyelvi jogainkat és állampolgárságunkat. Szívmelengető viszont, hogy a felvidéki magyar társadalom kezd összekovácsolódni. Kiállunk egymásért, lásd Deichmann tüntetés, kisiskolák védelmét szorgalmazó akciók, Aupark ügy stb. Egyre jobban professzionizálódnak olyan csoportok, szervezetek és egyének, akiknek igazán szívügyük a felvidéki magyarság sorsa és jövője.

- Melyik volt a legemlékezetesebb nap v. rendezvény v. esemény?
Ilyen szempontból kegyes volt hozzám a 2015-ös esztendő, ugyanis több dolog is eszembe jut. Hiszen megsirattam a VB-re való kijutást a jelző Himnuszt a magyar-lengyel hokimeccs végén; óriási élmény volt látni, hogy beérett a gyümölcsünk és a felvidéki válogatott pályára lépett Székelyföld ellen; vagy ott van az a pillanat, mikor a kétnapos vizsgáztatás után átvehettem az ügyvédi diplomám; de ne hagyjuk ki Priskin gólját, amikor biztossá vált, hogy végre fogom látni a magyar foci-válogatottat egy világeseményen. Mindezek viszont eltörpülnek azon röpke pillanat mellet, amikor az oltár előtt kimondtam az igent és megnősültem.

- Mit kíván a 2016-os esztendőre?
Legfőbbképpen jó egészséget mindenkinek! Kívánom, hogy eltűnjön a közöny és hogy nyitottak legyünk a közügyek iránt. Kívánom, hogy okosan döntsünk a márciusi parlamenti választásokon, és hogy legyen végre erős, valódi és őszinte érdekképviseletünk a pozsonyi parlamentben!