Szerző: 

Samu István: Nem a megfogalmazás, hanem végre a megvalósítás legyen a lényeg!

Ugye abban egyetértünk, hogy a szlovák társadalom mást ért az autonómia fogalma alatt, mint mi? Éppen ezért a napnál is világosabb, hogy olyan fogalommal kell önigazgatásunkat igazolni, amelyet ők sem értelmeznek félre, s mi sem. Ez az alapja a sikeres tárgyalásoknak, és téma bevitelének a közbeszédbe, ez pedig magyarul területi önkormányzatiság!

Szóval nem hiszem, hogy '90-es évek "magányos autonomista harcosai" módjára kell provokálni, hanem hideg fejjel, érzelemmentesen elfogadtatni és megvalósítani! 110 000-es fogyás után felelőtlenség lenne a részünkről, ha nem tudnánk a sikeres küzdelem alapját megteremteni a törvényhozásban. Ahhoz meg az kell, hogy ne bohóckódjuk el, és ne feltűnési viszketegségből provokáljuk azt a többségi társadalmat, amelyet bele kell vinni, abba az állapotba, hogy megértsék a területi önkormányzatiság lényegét és értelmét.

Az MKP programjában benne van a TERÜLETI ÖNKORMÁNYZATISÁG!

"A régiók gazdasági fejlődését, a közösségek megtartását, a kulturális és turisztikai lehetőségek kiaknázását csak a természetes tájegységekre, gazdasági vonzáskörzetekre épülő regionális felosztás teszi lehetővé. Az MKP a kerületi államigazgatási és önkormányzati rendszer átalakítását javasolja. Ez a magyar közösség gondjaira is hosszú távú megoldást kínál. Ezért különleges jogállású regionális önkormányzatot (önkormányzatokat) kell kialakítani, amely pénzügyi, költségvetési önállósággal, gazdasági, területfejlesztési hatáskörökkel és az önálló működést biztosító jogkörökkel bír, hogy a régió ne legyen „áldozata” a kormány évtizedes alulfejlesztési politikájának."

Nem önmutogató hangulatkeltésre van szükség, hanem konkrét cselekvésre! Ez a tettek útja.

Samu István