Konferencia „A politikai kommunikáció kihívásai az online demokrácia/ véleményformálás időszakában” témában

A rendezvényre a március 9-10-én került sor, amelynek célja volt bemutatni a politikai kommunikáció előnyeit és hátrányait az online médiában, továbbá áttekinteni és megvizsgálni a szlovákiai magyarok politikai érdekképviseletének politikai kommunikációját a többségi nemzethez viszonyítva, valamint megerősítést adni a politikai véleményformálás kifejtésének fontosságára az online mediális térben, mely erősíti a demokratikus alapértékeket.

Grúz projekt

A nyáron Grúziába látogattunk el egyik projekt megvalósulásának céljából. A műhelymunka egy héten keresztül zajlott, melyet egy német és egy ottani grúz tréner tartottak. Igazán volt mit tőlük tanulni, hisz tényleg méltó előadásmódot használtak. Többek között a problémamegoldás témájába merültünk bele és azt boncolgattuk sokféle szemszögből. A társaság fantasztikus volt. Ezt bizonyították a csapatépítő játékok, az országok szerinti egymás közötti megmérettetések, valamint az együtt töltött szabadidő.

Székely terrorvád: Tiltakoznak a Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek

A Via Nova, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), a FIDELITAS, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), a Minta Ifjúsági Szervezet, a KMKSZ Ifjúsági Szervezet és a VMSZ Ifjúsági fórum közös közleménye Beke István és Szőcs Zoltán elítélése kapcsán.
Alulírottak, a Kárpát-medence szerte működőmagyar ifjúsági szervezetek vezetői megrendüléssel, értetlenül állunk a Beke Istvánra és Szőcs Zoltánra jogtipró módon kirótt 5 év börtönbüntetés előtt.

Válts JOBBra!

Az elmúlt hetek közhangulata és a megyei választások eredményei egyértelműen rámutattak arra, hogy Szlovákiában az emberek nem kérnek a baloldal és a vele együttműködő, saját állításuk szerint jobboldali, de az elveiket már láthatóan rég feladó pártok politikájából, amely elsősorban a közpénzek saját részükre történő privatizálásán alapszik. Robert Fico, Andrej Danko és nem utolsó sorban Bugár Béla tákolmánykormánya roskadozik.

Indul a Felvidéki Labdarúgó-bajnokság

A Felvidéki Labdarúgó-bajnokság évről-évre egyre népszerűbb a felvidéki sportolók, futballrajongók körében. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, minthogy a nevezési időszakban a várakozásokat jóval meghaladó számú csapat jelezte részvételi szándékát.

A bajnokság ötödik idényének alapszakaszában 44 csapat méreti meg magát 11 térség egy-egy csoportjában. Újdonság a korábbiakhoz képest, hogy A Felvidéki Magyar Romák társulás saját kérésére külön csoportot indít, amiből végül két régió – Gömör, illetve Garam-völgye – és két csoport lett a jelentkezők száma miatt.

Több lesz a magyar elsős – igenis van értelme a beiratkozási kampányoknak!

Lezárult az iskolai beiratkozások időszaka, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) pedig rögtön be is gyűjtötte a beiratkozottak számát a 256 magyar alapiskolától. Ennek alapján 3505 gyereket írattak be magyar alapiskolába, ami 103-mal több, mint tavaly ilyenkor, további 33-at pedig úgynevezett nulladik évfolyamba írattak.

A V4-es együttműködés a térség biztonsági hálója

Háromnapos V4-es konferenciát szervezett Felsőszeliben a Via Nova ICS a Hanns-Seidel Alapítvány támogatásával, melyen országos tanácsülését is megtartotta a szervezet. A rendezvény fő gondolatisága a visegrádi négyek együttműködése és ennek felvidéki vonatkozása volt, ugyanakkor számtalan témát igyekeztek kivesézni a szülőföldjükért elkötelezett, tettrekész fiatalok.

Tűzzük ki gyermekünknek a magyar iskolát!

Hivatalosan április 1-jén, szombaton indult a beiratkozási időszak, gyakorlatilag azonban hétfőtől rendezhetnek beíratásokat az iskolák. Az iskolaválasztásra döntő hatással van a család, a barátok és a lakhely, azaz a közösség, ezért ösztönöz a Via Nova Beiratkozási Körútja a személyes meggyőzésre. A magyar gyerekek számára ugyanis a magyar iskola jelenti a legjobb választást, mert ott teljesedhetnek ki legjobban a képességeik.

Az anyanyelv melletti döntés a jó döntés

A szülők sokszor tabuként kezelik az iskolai beíratás kérdését, nem szerepel a téma a közbeszédben, ezért a Via Nova 2017-es Beiratkozási Körútja megpróbálja megszólítani a fiatal családokat. A hiteles, jó példánál nincs hatékonyabb ösztönző erő, ezért a szervezet egy bodrogközi családot mutat be a kisfilmjében.

Pages