Válts JOBBra!

Az elmúlt hetek közhangulata és a megyei választások eredményei egyértelműen rámutattak arra, hogy Szlovákiában az emberek nem kérnek a baloldal és a vele együttműködő, saját állításuk szerint jobboldali, de az elveiket már láthatóan rég feladó pártok politikájából, amely elsősorban a közpénzek saját részükre történő privatizálásán alapszik. Robert Fico, Andrej Danko és nem utolsó sorban Bugár Béla tákolmánykormánya roskadozik.

Indul a Felvidéki Labdarúgó-bajnokság

A Felvidéki Labdarúgó-bajnokság évről-évre egyre népszerűbb a felvidéki sportolók, futballrajongók körében. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, minthogy a nevezési időszakban a várakozásokat jóval meghaladó számú csapat jelezte részvételi szándékát.

A bajnokság ötödik idényének alapszakaszában 44 csapat méreti meg magát 11 térség egy-egy csoportjában. Újdonság a korábbiakhoz képest, hogy A Felvidéki Magyar Romák társulás saját kérésére külön csoportot indít, amiből végül két régió – Gömör, illetve Garam-völgye – és két csoport lett a jelentkezők száma miatt.

Több lesz a magyar elsős – igenis van értelme a beiratkozási kampányoknak!

Lezárult az iskolai beiratkozások időszaka, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) pedig rögtön be is gyűjtötte a beiratkozottak számát a 256 magyar alapiskolától. Ennek alapján 3505 gyereket írattak be magyar alapiskolába, ami 103-mal több, mint tavaly ilyenkor, további 33-at pedig úgynevezett nulladik évfolyamba írattak.

A V4-es együttműködés a térség biztonsági hálója

Háromnapos V4-es konferenciát szervezett Felsőszeliben a Via Nova ICS a Hanns-Seidel Alapítvány támogatásával, melyen országos tanácsülését is megtartotta a szervezet. A rendezvény fő gondolatisága a visegrádi négyek együttműködése és ennek felvidéki vonatkozása volt, ugyanakkor számtalan témát igyekeztek kivesézni a szülőföldjükért elkötelezett, tettrekész fiatalok.

Tűzzük ki gyermekünknek a magyar iskolát!

Hivatalosan április 1-jén, szombaton indult a beiratkozási időszak, gyakorlatilag azonban hétfőtől rendezhetnek beíratásokat az iskolák. Az iskolaválasztásra döntő hatással van a család, a barátok és a lakhely, azaz a közösség, ezért ösztönöz a Via Nova Beiratkozási Körútja a személyes meggyőzésre. A magyar gyerekek számára ugyanis a magyar iskola jelenti a legjobb választást, mert ott teljesedhetnek ki legjobban a képességeik.

Az anyanyelv melletti döntés a jó döntés

A szülők sokszor tabuként kezelik az iskolai beíratás kérdését, nem szerepel a téma a közbeszédben, ezért a Via Nova 2017-es Beiratkozási Körútja megpróbálja megszólítani a fiatal családokat. A hiteles, jó példánál nincs hatékonyabb ösztönző erő, ezért a szervezet egy bodrogközi családot mutat be a kisfilmjében.

Ki a vagány a vidéken?

A Via Nova Ifjúsági Csoport lévai járási szervezetei és a Fiatalok a Garam- és Ipoly mentéért Polgári Társulás idén ötödik alkalommal rendezi meg a „Ki a vagány a vidéken?” című tehetségkutató versenyét.
Az előző évekhez képest idén több változás és újítás is várható.

Harmadszor is Kezdj okosan!

A Via Nova vállalkozásfejlesztő tréninghétvégéje az ősz rendszeresen visszatérő rendezvénye. A 2014-ben indult kezdeményezéssel a fiatalok ismereteit, képességeit szeretnénk fejleszteni, és vállalkozási kedvüket fellendíteni. A Kezdj okosan évről-évre Felvidék más-más pontján valósul meg, kellemes és még inkább hasznos hétvégét biztosítva a résztvevőknek. Idén Gömör fővárosa, Rimaszombat ad otthont a rendezvénynek október 14-15. között, a fővédnökségét Szlovákia magyarországi nagykövete, Czimbalmosné Molnár Éva vállalta.

Július 6-10. között kihirdetjük a Martonómiát

Elindult a visszaszámlálás, alig egy hónap múlva kezdődik a nyár legszínesebb öt napja, a Martosi Szabadegyetem.
Az idei tábor a Magna Cum Laude egyik slágerének a címét választotta jeligéjéül, hogy a sokszor megkopottnak és szürkének tűnő felvidéki magyar közösségre ráfér a megújulás és az újra színezés - hangsúlyozta ki Gubík László a komáromi sajtótájékoztatón. A mARTfeszt és hasonló közösségépítő rendezvények mind ezt a célt szolgálják - jelölte meg ezzel szerepét a nagyszabású rendezvénynek Gubík.

Politikai erőviszonyok napjainkban

Az egyén csak úgy képes létezni a nagyvilágban, ha valamiben hisz, nincs ez másképpen a politikában sem. A politikát manapság 3 fő eszmerendszerre oszthatjuk fel: liberalizmus, konzervativizmus és radikalizmus (sokáig a királyi önkényuralmi eszmerendszert is ide lehetett sorolni, de ez az I. világháború végét követően megszűnt létezni). Ez így volt régen, és így van most is (a radikalizmus a XX. század derekán öltött igazán testet).

Pages